De ziel van de verzamelaar

>

Lezen blijft populair bij kinderen

Bron: Life guard librarian.tumblr.
Zucht van opluchting:  ook in het digitale tijdperk lezen kinderen nog boeken. Drie vierde van de kinderen leest graag strips, zes op tien leest graag fictie. 40% van de kinderen rekent lezen tot zijn/haar favoriete activiteit. Dit zijn slechts enkele van de vaststellingen die onderzoekers van de KU Leuven deden in een studie naar het leesgedrag, de vrijetijdsbesteding en het mediagebruik van 9-12 jarigen. 

Lezen kinderen nog wel boeken nu ze omringd worden door tablets, smartphones en computers? Dat was de centrale vraag die  professor Jan Van Coillie en zijn collega Mariet Raedts van KU Leuven, aan 2000 Vlaamse kinderen tussen 9 en 12 jaar stelden. 

Vooral stripverhalen blijken populair, 75% van de kinderen leest ze graag. Bijna 60% van de kinderen is ook fan van fictie. Meisjes blijken vaker fictie te lezen dan jongens, met respectievelijk 70% en 49% veellezers. Voor strips is dat verschil er niet. Verder grijpen jongens in hun vrije tijd al snel naar een videogame, meisjes kiezen voor hun gsm. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat de vrijetijdsbesteding van Vlaamse kinderen tussen 9 en 12 jaar niet gedomineerd wordt door de nieuwe media. Buiten spelen blijft veruit de populairste activiteit: 63% van de kinderen zet dit in hun top 5. Dit wordt gevolgd door sporten (54%) en televisie kijken (52%). 

Kinderen van hoog opgeleide ouders hebben een voorkeur voor stripverhalen. Deze kinderen plaatsen het lezen van boeken en strips ook hoger op hun lijstje van favoriete vrijetijdsbestedingen. Kinderen van laag opgeleide ouders besteden liever tijd aan chatten of hun gsm.

Het volledige onderzoek kan je hier vinden: http://www.lezen.nl/publicaties/zijn-digikids-nog-boekenbeesten