De schaduw van Congo

>

Big and Bryter Music


Let there be big and bryter music! Bij sommige artiesten en platenmaatschappijen zijn deluxe re-issues van klassieke platen een ideale gelegenheid om de archiefkasten leeg te maken. Je krijgt als luisteraar demo's, outtakes of live versies van een bedenkelijk niveau. Restjes en extra's die enkel die-hard fans weten te waarderen. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen op de regel. 

De big music en passie van Mike Scott en zijn Waterboys hoor je zelf al in de prille piano-demo's terug. Fisherman's box bevat speelse covers (vaak van Bob Dylan songs) en jams, maar ook enkele werkelijk bezielde versies van hun bekendste nummers, in totaal goed voor 123 songs verzameld op zeven cd's. Ook de piano demo's van This Is The Sea zijn verrassend goed. Trek je dikste winterjas aan en ga op het warmste uur van de dag in de zon zitten en nog zal je koude rillingen krijgen bij het beluisteren van de intense liefdesverklaring uit Trumpets (Headstrong Remix 2011).

Van de Keltische big music naar de pastorale ingetogenheid van singer-songwriter Nick Drake is maar een kleine stap voor de doorwinterende muziekliefhebber. Essentieel is Made To Love Magic, een 13 tracks tellende compilatie met outtakes en een handvol songs die Drake opnam voor een vierde studioalbum dat er jammer genoeg nooit meer gekomen is. Knap georchestreerde en overtuigende versies van Hanging On A Star en Time of no Reply en de ideale soundtrack om op langoureuze zomeravonden te ontsnappen aan de heersende huppeldepup cultuur. 

Discografie:  The Waterboys - Fisherman's Box (2013) The Waterboys - In a Special Place, the piano demo's for This is the Sea (2011) Nick Drake: Made to love Music (2004)