De schaduw van Congo

>

Gevallen voor Sarah

Interview Still VDB. Credits: Belga Sport, Sporza.
Na de roes het verval. Het meest aangrijpende moment in de Belga Sport – reportage over Frank Vandenbroucke (1974-2009) was niet zijn coup de foudre in de Vuelta van '99, maar zijn intrieste blik bij het afsluitende interview. VDB wikte en woog zijn woorden en sprak de hoop uit dat het toch nog allemaal zal goed komen. Maar in een laatste shot zag je hoe zijn mondhoeken meteen na deze woorden naar beneden gingen, alsof hij er zelf al lang niet meer in geloofde.  Hij leefde op een dieet van drugs en pillen en dat zag je. Het vuur was gedoofd. Het blijft doodzonde dat niemand hem tijdig een helpende hand kon aanreiken. Wat een verspilling van talent. José De Cauwer vatte het mooi samen: “Een carrière? Die heeft hij niet gehad!” Ook Philippe Gaumont – die andere flamboyante renner van Cofidis – is ondertussen al overleden. En de al even onfortuinlijke Marco Pantani werd ook maar 34 jaar oud. Een betere anti-drugs campagne is niet mogelijk. Maar dat maakt deze decadente wielersaga niet minder treurig.  (Belga Sport, Canvas, 20u40) 

Fragmenten Belga Sport


Sporza | You Tube

Literatuur 


Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten, Dimitri Verhulst - Uitgegeven door De Bijenkorf in 2011.

VDB en Mattan : het verhaal van een turbulente vriendschap, Nico Mattan, Ria Maes - Uitgegeven door Linkeroever in 2011.

De saga Vandenbroucke : Jean-Luc, Jean-Jacques, Jean-Denis, Frank : vijftig jaar wielergeschiedenis, Pascal Sergent - Uitgegeven door Roularta in 2010.

VDB : in memoriam 06.11.1974-12.10.2009 - Uitgegeven door Borgerhoff en Lamberigts in 2010.

VDB forever! : mijmeringen over Frank Vandenbroucke, Stefaan Van Laere - Uitgegeven door Bola in 2009.
Enhanced by Zemanta